Ανίκανοι και ψεύτες στο ΓΕΕΘΑ, «πήραν στον λαιμό τους» τρία στελέχη των ΕΔ (όπως και δύο διερμηνείς) και «σακάτεψαν» άλλα 13 με το «φιάσκο» της ανθρωπιστικής αποστολής στην Λιβύη και προκαλούνται αμείλικτα ερωτήματα σε ότι αφορά αυτή την αποτυχημένη επιχείρηση.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ έπρεπε να είχε παραιτηθεί... χθες
Μάλιστα σε ότι αφορά τους τραυματίες, 4 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Ποιος είχε κάνει ανίχνευση του δρόμου; Σε ποια μονάδα και σε ποια στελέχη είχε ανατεθεί αυτό το καθήκον; Εάν είχε ανατεθεί βεβαίως…
Διότι η αποστολή όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, διοργανώθηκε ως σχολική εκδρομή, ως μία ευκαιρία να κερδίσουν κάποια στελέχη διπλά χρήματα, που κακώς θεώρησαν ότι θα πάνε σε μία ασφαλή χώρα (γιατί άραγε;).
Μία χώρα η οποία ελέγχεται από μία τουρκόφιλη κυβέρνηση, ειδικά στο τμήμα στο οποίο θα επιχειρούσε η ελληνική αποστολή και μάλιστα, κοντά στην πόλη Ντέρνα, η οποία ελέγχεται από ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες από το 2011.
Για την ακρίβεια η πόλη αυτή αποτελούσε το προπύργιο του ISIS! Οπότε μόνο ως ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι αφελής όποιος πιστεύει πως ελέγχεται από την κυβέρνηση του Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, του φιλότουρκου αναγνωρισμένου από την διεθνή κοινότητα… μόνιμου (μεταβατικού μέχρι να φύγει) πρωθυπουργού της Λιβύης.
Επίσης έχουμε την εύλογη απορία ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα να τοποθετηθούν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί εντός ενός λεωφορείου!
Έπρεπε να είχαν διασκορπιστεί σε περισσότερα οχήματα ακριβώς για να αποφευχθεί μία τέτοια τραγωδία.
Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί πως κάηκε το λεωφορείο. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα καθώς τα λεωφορεία δεν αρπάζουν έτσι εύκολα φωτιά.
Αυτό που συνέβη δείχνει είτε ότι υπήρξε κάποιο χτύπημα (π.χ από νάρκη ή από IED, Improvised Explosive Devices που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο) είτε ότι στο λεωφορείο μεταφέρονταν λανθασμένα εύφλεκτα υλικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά η οποία κόστισε τη ζωή σε τρεις στρατιωτικούς και δύο διερμηνείς.
Κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση αυτής της αποστολής πραγματοποιήθηκε ρεκόρ λαθών.
Δεν υπήρξε καμία απολύτως σχεδίαση. Πολίτες που φεύγουν στο εξωτερικό για τουρισμό έχουν κάνει πολύ καλύτερο και λεπτομερή σχεδιασμό προκειμένου να πάνε σε ξένη χώρα και να μην βρεθούν μπροστά σε απρόοπτα.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί πως άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται εκπαιδεύονται όλη τους την ζωή για διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων και να προβλέπουν καταστάσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, να μην έλαβαν υπόψη τους όλους αυτούς τους παράγοντες και να έστειλαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων σε μία ξένη μη ασφαλή χώρα σαν να πήγαιναν σε σχολική εκδρομή.
Ακόμα και οι σχολικές εκδρομές έχουν κανόνες ασφαλείας και έχουν ανατεθεί στο διδακτικό προσωπικό που έχει υπό την επίβλεψη του τους μαθητές, συγκεκριμένα καθήκοντα και συγκεκριμένοι τρόποι δράσης για κάθε περίσταση (αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση οι γονείς των μαθητών να ήταν τα παιδιά τους σε οποιαδήποτε εκδρομή).
Η παραίτηση του Α/ΓΕΕΘΑ, σε μία κανονική χώρα έπρεπε να είναι τυπική διαδικασία, ειδικότερα μετά από αυτά που έγιναν στο Στεφανοβίκειο με τα «πνιγμένα» ελικόπτερα και στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο με την ανατίναξη των πυρομαχικών.
Μάλιστα στην περίπτωση με τα ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache τα οποία «πνίγηκαν» στο Στεφανοβίκειο -έγκυρες πληροφορίες μιλάνε για συνολικά για 7 ελικόπτερα ΑΗ-64 Apache– που ενώ δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που τα δείχνει με ανοιγμένες μηχανές μέσα στην πλημμύρα, εντούτοις η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ το αρνείται, παρασύροντας και τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.
Τώρα έχουμε τους περισσότερου νεκρούς σε μια αποστολή εκτός Ελλάδας μετά από τον πόλεμο της Κύπρου!
Πως είναι δυνατόν να παραμείνουν σε αυτά τα πόστα συγκεκριμένα πρόσωπα;
Φυσικά, αντικειμενική πολιτική ευθύνη έχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Στην δική του βάρδια έλαβε χώρα αυτή η τραγωδία στην Λιβύη και είναι στη δική του βάρδια που πραγματοποιήθηκε με αυτό τον ερασιτεχνικό τρόπο η ανθρωπιστική αποστολή.
Μέσα σε όλα αυτά αυτό που προκάλεσε κυριολεκτικά την οργή είναι το γεγονός πως κυβέρνηση και ΓΕΕΘΑ, έλεγαν ψέματα σχετικά με ότι είχε συμβεί.
Δηλαδή, μιλούσαν για τραυματίες ενώ υπήρχαν πέντε νεκροί!
Τίθεται και ένα άλλο σοβαρό ερώτημα: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή πέντε Ελλήνων, μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Γιατί δεν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος αλλά μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις; Δεν ήταν σοβαρός λόγος για να κηρυχθεί εθνικό πένθος;
«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου