Post Top Ad

17 Ιουνίου 2020

ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ "ΗΡΑ"

ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ "ΗΡΑ"



Κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Σύζυγος του Δία. Η Ήρα ήταν η μεγάλη θηλυκή θεότητα του ουρανού. Ο Δίας την ανακήρυξε βασίλισσα των θεών. Ήταν η ευγενέστερη και η πιο αξιοσέβαστη από όλες τις θεές του Ολύμπου και καθόταν σε χρυσό θρόνο δίπλα στο Δία.

Ως σύζυγος του υπέρτατου των θεών, η Ήρα υπήρξε για τους Έλληνες το ιερό πρότυπο της γυναίκας και συζύγου. Θεά του γάμου και προστάτιδα των γυναικών. Σεβάστηκε το θεσμό του γάμου και μπόρεσε να υποφέρει τις συζυγικές απιστίες του άντρα της.  Ήταν η εικόνα της αγνής γυναίκας, πιστής και ζηλιάρας. 

Παιδιά της με τον Δία ήταν η Ήβη, ο Άρης και η Ειλειθύια. Θέλοντας όμως να εκδικηθεί το Δία για τα πολλά νόθα παιδιά του, έφερε στον κόσμο και τα δικά της. Ο Ήφαιστος ήταν ένα από αυτά. 
Η λατρεία της Ήρας είχε ως κύριο κέντρο την πόλη του Άργους, όπου βρισκόταν και ένας μεγαλοπρεπής ναός. Στο Ηραίο του Άργους υπήρχε το ωραιότερο άγαλμα της Ήρας, έργο του γλύπτη Πολύκλειτου. Ήταν χρυσελεφάντινο και αποτελούσε ένα θαύμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Η θεά κρατούσε στο ένα χέρι της το σκήπτρο και στο άλλο το ρόδι. Στο διάδημα της παριστάνονταν οι Ώρες και οι Χάριτες.  

Στην Ολυμπία, δίπλα στο ναό του Δία, υπήρχε επίσης ένας ναός της Ήρας, το Ηραίο. Εκεί τιμούσαν τη θεά με διάφορα επίθετα, όπως ΙππίαΑμμωνία και Ολυμπία


Στη Σπάρτη τιμόταν ως Αργεία και Αιγοφάγος.  

Ήταν θεά του παλιού μητριαρχικού τύπου. Η προέλευση της λατρείας της Ήρας βρίσκεται στους πελασγικούς πληθυσμούς, σαν μια θεότητα της φύσης και της γονιμότητας. Πριν τη σύνδεση της με το Δία, η θεά αντανακλούσε στις τοπικές λατρείες τα τρία στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Την παρθένα (παιδί), την ολοκληρωμένη (τελεία) και τη χωρισμένη γυναίκα (χήρα). Όταν παντρεύτηκε το Δία έγινε η Ήρα Τελεία (Παυσανίας, Αρκαδικά 22.2)

Ηραία

Προς τιμή της Ήρας γίνονταν στο Άργος τα Ηραία. Μια γιορτή στην οποία τιμούσαν τον ιερό γάμο της Ήρας με το Δία. Τελούνταν στην αρχή της άνοιξης σε τρεις ναούς της πόλης. Ο πρώτος ναός βρισκόταν στο δρόμο για την ακρόπολη κοντά στο στάδιο που γίνονταν οι αγώνες της γιορτής. Ο δεύτερος ναός ήταν στην πόλη, από τον οποίο ξεκινούσε η πομπή προς τον τρίτο ναό μεταξύ Μυκηνών και Άργους. Στην πομπή συμμετείχαν επίλεκτοι ένοπλοι έφηβοι με επικεφαλής το νικητή των αγώνων. Ακολουθούσαν οι Ιέρειες της Ήρας, ενώ η Αρχιέρεια ερχόταν πάνω σε άρμα που το έσερναν δυο λευκά βόδια. Μετά ακολουθούσε ο Ιερός Γάμος που ήταν αναπαράσταση του Θείου Γάμου. Το ξόανο της θεάς στολίζονταν με πέπλα και κοσμήματα νύφης. Μαζί με την Ήρα, απέδιδαν τιμές και στο θεό Διόνυσο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ